Hazugság, hogy a szőrtelenítéssel nem árthat a bőrének

A szőrtelenítés mára már hozzá tartozik legtöbbünk napi rutinjához. Vajon jól is csináljuk? A rohanó világban sajnos sokan a könnyebben elérhető, gyors megoldásokat választják. Ezek a szőrtelenítési módszerek hosszú távon sem bőrünk épségére, sem pénztárcánkra nincsenek kedvező hatással. Mielőtt szőrtelenítünk, ismerjük meg az összes rendelkezésre álló eljárást, hogy valóban olyan eredményt érjünk el, mint amilyenre vágyunk!

Dr. Klucsikné Bujdosó Irén​

diplomás kozmetikus

Szőrtelenítés eredete

A szőrtelenítés csupán egy modern kori hóbort lenne? A válasz egyértelműen nem!
Talán nem is gondolnánk, de a szőrtelenítésre való igény egészen az ókorig visszavezethető. A nők már akkoriban is eltávolították testükről a nemkívánatos szőrzetet, igaz nem éppen kíméletes és bőrbarát módszerekkel. Annak idején többek között két kagylóhéjból formázott “csipeszt” használtak a szőrszálak kitépésének céljából, de előfordult, hogy érdes tárgyakkal súrolták bőrüket. Ennél azonban még bizarrabb módszerekkel is próbálkoztak, mint például kígyó méreggel, piócákkal vagy égetett mész és olívaolaj keverékével.

Szerencsére mint sok más terület a kozmetikai ipar is nagymértékű fejlődést ért el napjainkra, így a Hölgyek és Urak kíméletesebb és eredményesebb módszerek közül válogathatnak, amikor megszeretnének szabadulni a számukra felesleges szőrzettől.

Ahány ember, annyi bőrtípus! Bőrünk épségének megőrzése érdekében fontos, hogy a számunkra legideálisabb módszert válasszuk ki. Ebben segít cikkünk a jelenleg elérhető szőrtelenítési technikák bemutatásával, előnyeinek és hátrányainak ismertetésével.

Depiláció és epiláció - a szőrtelenítés két útja

Mielőtt szőrtelenítésre adjuk a fejünket, érdemes tisztáznunk a depiláció és az epiláció fogalmát, valamint a köztük lévő különbséget.
A magyar kozmetikai szaknyelv epilációnak nevezi a nemkívánatos szőrszálak végleges eltávolítására alkalmas elektromos eljárást, ezzel szemben a depiláció csupán ideiglenes szőreltávolítást jelent. Az epiláció során a szőrszál mátrix sejtjei vissza nem fordítható reakció során elpusztulnak.

Depilálós eljárások közé sorolhatjuk például a szőrzet ollóval, borotvával, csipesszel történő eltávolításat, valamint a gyantázást és szőrtelenítő krémek alkalmazását. Az epilátor gépeket gyakran tévesen azonosítják elnevezésük miatt, hiszen ezek valójában nem epilálnak, hanem csak ideiglenesen távolítják el szőrünket, vagyis depilálnak. Ezen módszerek tartóssága maximum négy hét és alkalmazásuk bizonyos esetekben kockázattal is járhat. Kamaszoknak a gyantázás, míg cukorbetegeknek a csipeszelés és a gyantázás sem javasolt. A szőrtelenítő krémek az érzékeny bőr esetén válthatnak ki allergiás reakciót.

Depiláció, vagyis az ideiglenes szőrtelenítési módszerek

Depilációnak az ideiglenes szőrtelenítési módszereket nevezzük. Ide sorolhatjuk a borotválást, gyantázást, gyantamentes waxo és epilátor használatát is.
Depilációs eszközök

Borotválás

A borotválás menete női bőr esetén sem különbözik a férfiakétól. A bőr megtisztítása után puhítás szükséges, mely általában borotvahabbal történik, majd szerencsés esetben steril, egyszer használatos borotvával a szőr eltávolításra kerül.

A borotválás előnye, hogy mindenki által könnyen hozzáférhető és sokan úgy gondolják, hogy ez a legolcsóbb módszer. Cikkünk későbbi részében megvitatjuk ennek tényszerűségét.

Hátránya, hogy sima bőrt mindössze csak néhány napig biztosít, gyakori alkalmazás mellett a szőrzet megerősödik és sötétebbé válik, szőrtüsző gyulladás alakulhat ki. Nem megfelelő bőr előkészítés, higiénia és technika esetén a bőr sérül, fertőződik, melynek következtében napfény hatására akár pigmentálódhat is.
Ha mégis ezt a szőrtelenítési módszert választjuk, akkor kellő bátorsággal, megfelelő technikával és higiéniai viszonyok biztosítása mellett gyakorlatilag a testünk bármely részén alkalmazhatjuk. A szőr növekedésével ellentétes irányba történő borotválás esetén a szőrzet hatékonyabban kerül eltávolításra, azonban a bőr sérülése, a szőrtüsző gyulladása is gyakrabban fordul elő, ezért egészségügyi szempontból mindenképpen előnyösebb a szőrszál növekedésével megegyező irányba történő borotválás.
A borotvával történő depiláció nem javasolt azok számára, akiknek érzékeny a bőre, cukorbetegséggel vagy egyéb sebgyógyulási zavarral küzdenek, illetve fokozott hajlamuk van a szőrtüsző gyulladásra és a pigment foltok megjelenésére.
A borotválás a leggyakrabban alkalmazott szőrtelenítési módszer annak ellenére, hogy csak néhány napig biztosítja a sima bőrt.
Borotválás mint leggyakrabban alkalmazott szőrtelenítési mód

Szőrtelenítő krém

A szőrtelenítő krém kémiailag bontja le a szőrszálakat, azonban a szőrszál gyökeréig nem hatol le, csupán a bőr feletti részt távolítja el.

Használata talán még a borotválásnál is egyszerűbb, azonban rendkívül agresszív hatóanyag kerül a bőre, így érdemes betartani a használati útmutatóban foglaltakat. Megtisztított bőrfelületre kerül fel a depiláló krém, majd az előírt hatóidő elteltével el kell távolítani a bőrről először spatulával, majd szappanos vagy egyéb detergenst tartalmazó készítménnyel és vízzel. A szőrtelenítési folyamat lezárásaként mindenképpen javasolt nyugtató hatású bőrápoló termék használata.

A módszer előnye, hogy gyors és fájdalommentes, amennyiben a bőr ép marad.
Hátránya, hogy mindössze két-három napig tart a hatása. A szőrtelenítő krém általában kellemetlen, szúrós szagú, erős vegyszer, mely lúgos kémhatású, ezért nem szabad sokáig a bőrön hagyni, mert leoldja a bőr felső hámrétegét. Drága és használata nem minden bőrtípus esetén hatásos.

A káros mellékhatások elkerülése érdekében a szőrtelenítő krém első használata előtt végezzünk bőrpróbát! Egy kis területre kenjünk fel a készítményből, majd a hatóidő lejárta után távolítsuk el és ellenőrizzük, hogy fellépett-e valamilyen bőrirritáció. A krém használatát követő 24 órán belül ne napozzunk, mert pigmentfoltok alakulhatnak ki a bőrünkön.

Tilos a használata nyálkahártya közelében, ezért az intim területek különös óvatosságot és odafigyelést igényelnek. A szőrtelenítő krémmel történő depiláció nem javasolt azok számára, akiknek rosaceás, kipirosodásra hajlamos a bőre, cukorbetegséggel vagy egyéb sebgyógyulási zavarral küzdenek, illetve fokozott hajlamuk van a szőrtüsző gyulladásra és a pigment foltok megjelenésére. Érzékeny bőrön allergiás reakciót válthat ki, anyajegyes ,szeplős bőr felületen tilos használni!
A szőrtelenítő krém használata gyors és egyszerű, de gyakran káros mellékhatásai vannak.
Szőrtelenítő krém spatulával történő eltávolítása

Gyantázás

Az ideiglenes szőrtelenítési módszerek egyik legeredményesebb és legismertebb fajtája minden kétséget kizáróan a gyantázás, azonban egyben a legfájdalmasabb is.
Klasszikus gyantapatron
A gyantapatron gyakorlatilag bárhol beszerezhető, költséghatékony és viszonylag könnyű a használata. Megfelelő technikával 3-4 hét szőrtelenség is elérhető vele. Ha azonban helytelenül használjuk, akkor a szőrszálak beszakadhatnak, begyulladhatnak, illetve hámsérülés jöhet létre.
Kiemelt figyelmet kell fordítani az elő és utóápolásra, valamint ügyelni kell arra, hogy megfelelő hőmérsékletűre melegítsük fel a gyantapatront. A bőr letisztítását és a termékhez ajánlott előápoló készítmény használatát követően a szőr növekedésével megegyező irányban kell a terméket felvinni , majd szalaggal/csíkkal határozott mozdulattal a szőr növekedésével ellentétes irányban eltávolítani.
Ez a technika önmagában is kellemetlen, azonban nem megfelelően alkalmazva még nagyobb fájdalommal jár, hámsérülést okoz és a szőrszálak is hamarabb visszanőnek.
A gyantapatron gyakorlatilag bárhol beszerezhető, költséghatékony és viszonylag könnyű a használata.
Gyanta felvitele a bőrre gyantapatronnal
Hideg gyantacsík

A hideg gyantacsík a patronos gyanta leegyszerűsített verziója.

A gyantacsíkon már eleve rajta van a gyanta, melyet a szőr növekedésének irányában kell felvinni a bőrre. Néhányszor meg kell dörzsölni abba az irányba, amerre a szőr nő, így gondoskodva a gyanta megfelelő megtapadásáról. A bőr megfeszítését követően pedig egy gyors mozdulattal a szőr növekedésével ellentétes irányban le kell rántani a csíkot.
A termék használata nem igényel melegítést, ugyanis a testhőt használja. Minden egyéb tulajdonságában megegyezik a patronos gyantával.
A hideg gyantacsík a patronos gyanta egyik alternatívája, melegítést nem igényel, ugyanis a testhőt használja.
Hideg gyantacsík
Gyantamentes waxok
A legújabb fejlesztésű gyantákat nevezzük waxnak. Ezek a készítmények nem tartalmaznak fenyőgyantát, így alacsony hőmérsékleten olvadnak. A hagyományos gyantával ellentétben csak a szőrszálhoz tapadnak oda, így az érzékeny bőrűek is használhatják. Hosszú távú alkalmazása esetén látványosan elvékonyítják a szőrszálakat és 3-4 hétig tartó szőrtelenséget biztosítanak.
A termék számos előnyéből adódik az egyetlen hátránya, hogy drága. Szakszerűtlen alkalmazása esetén pedig sok anyag kerül veszendőbe, így az olcsóbbnak gondolt otthon végzett szőrtelenítési eljárás sok esetben drágábbra sikeredik, mintha szakemberhez fordulnánk. Ezeknél a készítményeknél szükség van speciális melegítő készülék beszerzésére is.
A gyantamentes wax alkalmazása az egyik leghatékonyabb otthon is végezhető módszer, azonban egyben a legdrágább is. Melegítéséhez speciális berendezés szükséges.
Gyantamentes waxok

Cukor paszta

Az évezredes hagyományokból életre hívott, a kor igényeire alakított cukorfilm és a hozzákapcsolódó depilációs eljárás tökéletes és tartós megoldást kínál minden bőr és szőrtípusra. A hagyományos gyanta fő alkotóeleme a fenyő viasz, ezzel szemben a cukorpaszta a nevéhez híven cukorból, vízből és citromsavból készül speciális eljárással.

A szőreltávolítás menete is nagyban eltér a két termék esetében. A hagyományos gyantát fel kell hevíteni az eredményes szőrtelenítés érdekében, azonban a cukorpasztát elegendő a test hőmérsékletére melegíteni, ezért égési sérülés sem fordulhat elő. Nincs szükség papír csíkokra, egyszerűen kézi technikával lehúzható a bőrfelületről. Hatékonyan és kíméletesen távolítja el az egészen rövid, akár a benőtt szőrszálakat is. A cukorpaszta nem tapad meg a bőr felületén, így nem okoz sérülést. Csak a szőrszálat vonja körbe, így a bőr sérülése kizárt, ugyanakkor a szőr eltávolítása garantált a megfelelő technika alkalmazásával.

A cukor egy bizonyos mélységig akadálytalanul be tud hatolni a szőrtüszőbe, ahol tökéletesen körbeveszi a szőrszálat, melyet követő szálak hátrahagyása nélkül tud kihúzni, ezért sokkal tartósabb az eredmény. Legalább négy hétig sima marad a bőrünk és rendszeres használat mellett a szőrszálak mennyisége is csökken.

A módszer kevésbé fájdalmas, mint más gyantázási technikák, szinte bőrpír nélkül, minimális szőrtelenítés utáni tünetekkel távozik a vendég. A cukor hidratáló hatásának köszönhetően a bőr puha marad a kezelés után. Szintén a cukorpaszta mellet szól, hogy minden bőrtípus esetén alkalmazható bármely testrészen.

A cukorpasztás szőrtelenítés technikája tanfolyamhoz kötött, így hatékony technikával és szakszerű eljárással csak kozmetikákban, tanúsítvánnyal rendelkező szakembereknél találkozhatunk.

A cukorpasztás szőrtelenítés technikája tanfolyamhoz kötött, így szakszerű eljárással csak tanúsítvánnyal rendelkező szakembereknél találkozhatunk.
Cukorpasztás szőrtelenítés

Epilátor

Az epilátor gép használata viszonylag egyszerű, azonban magas fájdalomküszöb szükséges alkalmazása során.
Egyenetlen erővel rántja ki a szőrszálakat, ezért sok gyulladt szőrtüsző marad utána. Bőrápoló használata mindenképp ajánlott a szőrtelenítési folyamat lezárásaként.
A végeredmény tartóssága a gyantához hasonlóan 3-4 hét.
Az agresszív depiláció ellenére hámot nem sért az epilátor, így az érzékeny bőrűek is szélesebb körben használhatják. Bizonyos testrészeken történő alkalmazását legfeljebb a kibírhatatlan fájdalom zárja ki.
Epilátor gép, mely elnevezésének ellenére csupán depilációra, vagyis ideiglenes szőrtelenítésre alkalmas.
Epilátor készülék

Epiláció, avagy a tartós szőrtelenítési módszerek

Tartós szőrtelenség az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fényalapú eljárásokkal érhető el. A fényalapú eljárásokon belül megkülönböztetünk lézeres és intenzív villanófényes (IPL) technikát, melyek alapja, hogy a szőrszálakon levezetődött fényenergia hővé alakul és elégeti a szőrtüszőt.
A lézer és az IPL közötti legfőbb különbség a fény típusa. Az IPL egy széles hullámhosszú, pulzáló fényforrás, a lézer pedig egy monokróm, koherens fényforrás.

Az epiláció hatása tartós, a szükséges időtartamú kezeléssorozatot követően, időnként ismételve évekig tartó szőrtelenséget lehet elérni. Az optimális állapot elérése után jóval kevesebb időt és pénzt kell áldozni a szőrtelenítésre, mint a depilációs módszerek esetén, így hosszútávon megtérül ráfordításunk. Nem vált ki allergiás reakciókat, nem kíséri szőrbenövés, a korábbi szőrtüszőgyulladásokat és bőrirritációt pedig megszünteti.

A lézeres szőrtelenítés során egy kezelőfej segítségével fotoepilációs technikával távolítjuk el a nemkívánatos szőrzetet.
Diódalézeres kezelőfej

Lézeres szőrtelenítés

A lézeres szőrtelenítés, olyan szőrtelenítési eljárás melynek során a nemkívánatos szőrzetet egy kezelőfej segítségével fotoepilációs technikával távolítjuk el. A fotoepiláció során a kibocsátott energia szelektíven a szőrtüszőben nyelődik el, azon belül is az osztódó sejteket, más néven mátrixsejtek érinti. A lézeres kezeléskor a lézersugár a bőrön keresztül a szőrszál gyökeréig jut el, majd kb 70 fokos hővé alakul. Az így keletkező hő a szőrhagymában lévő mátrixsejteket roncsolja, megakadályozva ezáltal a későbbi szőrnövekedést.

A lézeres szőrtelenítéshez több különböző hullámhosszú lézert alkalmaznak:

 • Argon  (480-515 nm) – manapság már nem használják
 • Rubin lézer (694 nm)
 • Alexandrit (755 nm)
 • Dióda (600-1100 nm)

Szervezetünk festékanyaga, a melanin, mely a bőr, a szőr és a szem színét adja, széles abszorpciós spektrummal rendelkezik, melynek értéke 600-1200 nm közötti, ezért a leghatékonyabb epilációs eljárás a Diódalézeres tartós szőrtelenítés.

A diódalézeres tartós szőrtelenítés egy modern, hatékony és biztonságos módszer a szőrtelenítésre.
Diódalézeres tartós szőrtelenítés
Diódalézeres tartós szőrtelenítés
A diódalézeres szőrtelenítés egy modern, hatékony és biztonságos módszer a szőrtelenítésre.

Szelektív fototermolízis elvén működik ez a módszer, melynek során a megfelelő hullámhosszú és impulzus időtartamú lézersugár képes célzott hatást kiváltani egy kis területen úgy, hogy a környező szöveteket eközben nem károsítja. A lézeres szőrtelenítés szempontjából az egyik legfontosabb tényező a lézer által generált hőhatás időtartama. Ahhoz, hogy a lézer elpusztítsa a szőrtüszőket, megfelelő hőmérséklettel kell hevíteni őket és ezt a hőmérsékletet megfelelő ideig kell tartani.

A lézeres szőrtelenítéshez használt lézer megfelelő elnyelésére csak a barna vagy fekete szőrben található melanin alkalmas. Az epiláció a világos bőrű és sötét szőrű embereknél a leghatékonyabb, ezzel szemben a szőke, ősz vagy vörös hajú páciensek esetében ez a módszer nem működőképes.

A szőrszál növekedését három fázissal jellemezhetjük:

 • Anagén (aktív/növekedési) fázisban a szőrhagyma szorosan tapad a kötőszöveti alaphoz.
 • Katagén (átmeneti) fázisban a tüsző sorvad és a szőrhagyma alapjáról leválva felfelé vándorol.
 • Telogén (pihenő/nyugalmi) fázisban a szőrhagyma teljesen elszarusodik, a szőrszál kihullásáig a szőrcsatornában helyezkedik el.
A szőrszál növekedését három fázissal jellemezhetjük. Anagén, katagén és telogén. A lézeres szőrtelenítés csak az anagén, vagyis az éppen aktív fázisban tud hatást kifejteni.
A szőrszál növekedésének fázisai
A lézeres szőrtelenítés csak az éppen aktív, anagén fázisban tud hatást kifejteni, ezért több kezelésre is szükség van, amíg az összes szőrszál növekedése leáll.

A diódalézeres szőrtelenítés előnyei, hogy a környező szöveteket és a bőrt nem károsítja, nincs regenerációs idő, sokkal hatékonyabb mint más módszerek, kevesebb mellékhatással. Kiemelten fontos, hogy a kezelést követően az érintett bőrfelületet óvjuk a fénytől.

Hátránya, hogy nem mindenkinél alkalmazható.

Kizáró okok:

 • terhesség, szoptatás
 • fényérzékenyítő gyógyszerek szedése
 • fertőzés
 • anyajegyek, szemölcsök területén
 • festékhiányos bőr területek
 • cukorbetegség
 • 18 év alatt
 • epilepszia esetén
 • tetovált bőrfelületen
 • három héten belül gyantázott területen
 • kémiai hámlasztás alatt és azt követően 12 hónapig
A kezelést megelőzően konzultáció történik a vendéggel, melynek során felmérjük, hogy a kezelés kivitelezésének vannak-e kontraindikációi, milyen a szőrszál típusa és színe. Fitzpatrick teszttel a vendég bőrének típusa is pontosan meghatározható.

A maximális eredmény elérése érdekében több alkalommal (4-6 hetente) javasolt a kezelés elvégzése, a hosszú távú eredmény fenntartásához pedig időszakonként ismételt kezelés szükséges (évente). Végleges szőrtelenítési eljárásról nem beszélhetünk, a nevében is benne van a kezelésnek, hogy tartós szőrtelenséget tudunk elérni a vendégnél. A kezeléssel 6-8 év szőrtelenség érhető el, melyet követően az eredeti szőrmennyiség töredéke (kb. 10%) puha szőrszálak formájában nőhet vissza.  Ha azonban a kezelést évente egy alkalommal megismételjük, akkor ezután is tartós marad a szőrtelenségünk!

IPL (Intense Pulse Light), vagyis a villanófényes szőrtelenítés

Az IPL szőrtelenítés esetében a készülék Xenon Fényforrás segítségével nagy energiájú fényt bocsájt ki vaku szerű villanások formájában. Az így keletkezett fény a melaninban és a hemoglobinban nyelődik el, ami enyhe csípő, szúró érzést okoz. Az elnyert fény hővé alakul, melyet szelektív fototermolízisnek nevezünk.

Az IPL szőrtelenítés olcsóbb a Diódalézeres kezelésnél, azonban egyúttal kisebb hatékonyságú is. Az IPL hőenergiája a Diódalézerével ellentétben nem csak a szőrszálban nyelődik el, hanem a bőrt és a környező szöveteket is károsítja. Ennek eredményeként szöveti, illetve bőrirritációt is okozhat. Ahhoz, hogy a diódás kezeléshez hasonló szőrtelenséget érjünk el, több kezelésre van szükség, évenkénti ismétlése mellett pedig 6-7 év szőrtelenség érhető el.

Az utóbbi években elterjedt az otthoni használatú IPL készülékek értékesítése. Az ilyen készülékek teljesítménye csupán 5-6 Joul körüli, mely messze alulmarad az 50-60 Joul energia leadású professzionális készülékekétől, ezért hatásuk sem lesz tartós.
Hosszútávon az IPL hatására a szőrnövekedés csak lelassul, nem szűnik meg, gyengébb, világosabb szálak maradnak vissza. Gyakorlatilag a gyantázás alternatívájának tekinthető. Ezzel szemben a Dióda lézer valóban leállítja a szőrtüsző működését, így végleges eredményt érünk el.

Összegzés

Felmérések szerint egy nő átlagosan élete során közel 8000 alkalommal szőrtelenít és erre több mint 2,5 millió forintot költ. A hölgyek több mint fele borotvát használ, pedig ezzel a módszerrel nagyon rövid ideig biztosított a sima, szőrtelen bőr. A borotván kívül a legelterjedtebb módszerek a gyantázás, az epilálás és a szőrtelenítő krémek használata. A depilációs módszerek otthoni elvégzése csábítónak tűnhet olcsósága miatt, azonban gyakran a hozzá nem értő kezek felesleges költségeket és adott esetben sérüléseket, káros mellékhatásokat generálhatnak számunkra.
Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a fényalapú szőrtelenítési eljárások mint az IPL, vagy a lézeres szőrtelenítés.

Az IPL villanófényes technika egy hullámhossz tartományban, ezzel szemben a lézer egy adott hullámhosszon dolgozik. A lézer ezen tulajdonságának köszönhetően szelektívebben tud működni, csak a szőrszálra hat. A villanófény egyszerre több mindenben elnyelődik (pl. részben a pigmentben, részben a hemoglobinban), így nem lehet fókuszáltan dolgozni vele, károsítja a bőrt és a szöveteket.

A leghatékonyabb szőrtelenítési eljárás jelenleg a Diódalézeres szőrtelenítés. Ez az eljárás a legtöbb bőrtípuson alkalmazható és hatékonyan kezeli a vastagabb szőrszálakat is. Emellett kevésbé fájdalmas és gyorsabb, mint a hagyományos módszerek. Azonban fontos megjegyezni, hogy minden egyes egyéni eset más és lehetnek eltérések az eredményekben a bőrtípus, a szőrtípus és a kezelt terület alapján, ezért érdemes szakemberrel konzultálni, mielőtt bármilyen szőrtelenítési módszert választanánk.

Foglalja le bőrtanácsadását pár kattintással és tudja meg melyik az Önnek ideális szőrtelenítési eljárás!